FENGSLENDE GAVE TIL BODØSKOLENE

Bodø Fengsel og Innstranda basket har slått seg på lag i disse koronatider...

Skolegave

https://www.an.no/bodo-skolene-fikk-storslatt-gave-fra-basketklubben-en-veldig-god-sak/s/5-4-1393182

080421 SINDRE KOLBERG AVISA NORDLAND

Entusiastene for basketball i byen har satt i bestilling egne basketballkurver, som etter hvert skal deles ut i gave til samtlige barneskoler i Bodø kommune.

– Dette er litt spesielle kurver, som kommer som en del av en ribbevegg. Dermed passer de lettere og naturlig inn hos barneskolene som takker ja til å motta denne gaven, forteller Ørjan Nikolaisen (Hustoft).

Han har en fot i hver leir i dette prosjektet. Han jobber til daglig som fengselsbetjent i Bodø fengsel. Der tok han kontakt med verksmester Tor Stenseth, som styrer produksjonen i fengselets eget snekkerverksted.

Tilbud til 15 barneskoler

Forslaget var om de innsatte, som får kortet ned på lange dager bak murene gjennom å jobbe i snekkerverkstedet, kunne bidra til å lage de nye basketballkurvene.

– Det handler om å få bygget kurver som har rett høyde i forhold til barna som skal bruke dem. Derfor er det viktig å få justert alt via en ribbevegg. Da blir alt mer tilpasset rett høyde for dem skal prøve å få ballen i kurven, forklarer Nikolaisen.

Stenseth og gjengene tente på ideen og allerede nå er produksjonen i gang.

– Vi har sendt ut tilbudet til 15 barneskoler i Bodø kommune. Ni skoler har svart at de ønsker å motta denne gaven, etter hvert som kurvene blir ferdig produsert. Seks av skolene har fortsatt ikke svart, men disse skal vi purre opp underveis, forklarer basketballentusiasten.

– Skape en positiv aktivitet

Rønvik barneskole har allerede fått sine to første kurver på plass. Nå handler det om å få gaven plassert og montert på flere skoler i kommunen.

– Dette er et veldig positivt samarbeid mellom oss i idretten og fangene i fengselet. Vi bidrar på tvers av grensene og kan være med å skape en positiv aktivitet for barn og ungdom, smiler Hustoft.

– Håpet mitt er jo at tilpassede kurver for basketball kan være med å gi flere en naturlig tilgang til en fin idrett. Dette med høyde er viktig, og for en sjuåring som skal kaste ballen i en kurv i voksenhøyde er i overkant krevende. Og litt unaturlig. Gleden og mestringsevnen er lettere å skape med kurver som er tilpasset barn, forklarer Nikolaisen og legger til:

– Hvis vi får rekruttert en eller to spillere på sikt gjennom et prosjekt som dette, så skal jeg være mer enn fornøyd. Det aller viktigste er å legge til rette for aktivitet. Samtidig er det et ekstra stort pluss at en idrett og fanger i et fengsel kan samarbeide på en positiv måte til glede for fellesskapet i samfunnet.

– Vi har trosset trusselen

Han er gammel basketballspiller selv og herjet på banen da Bodø Basketballklubb reiste rundt og spilte i allnorsk seriesystem i gode, gamle dager. I oktober 2018 tok han sats og startet opp en egen gruppe for basketball i Innstranda IL. Aktiviteten er på topp, og sammen med resten av trenerteamet har de virkelig holdt stand i det siste året med koronaspøkelset konstant truende rundt hvert eneste hjørne.

– Vi jeg vil påstå at vi har trosset trusselen fra koronaen. Vi har fått stadig nye medlemmer, og vi er nå 70 aktive medlemmer i alderen ni til 18 år. Ekstra gledelig er det at vi også har en stabil gruppe med 10 jenter som trener hver eneste uke, smiler Nikolaisen.

Basketballgruppa har treningstider i Mørkvedhallen, flerbrukshallen i Bankgata, idrettshallen ved Bodin videregående skole og i gymsalene ved Rønvik skole.

– Vi har treninger hver dag bortsett fra lørdag, forteller Nikolaisen.

– Mulighet til å yte det lille ekstra

De driver en liten idrett i Bodø, og de spiller ikke bare på lag med fangene i Bodø fengsel. Nylig signerte basketgruppa i Innstranda IL også en egen samarbeidsavtale med Fellini Pizza og Grill.– Dette gir oss muligheten til å yte det lille ekstra for våre medlemmer. Det skal betales for treningstimer og utstyr, men med en treårig avtale som dette får vi mulig til å legge forholdene enda bedre til rette. Vi setter enormt stor pris på mulighetene dette gir, forteller Nikolaisen og takker spesielt Cevdet Arikan for det positive samarbeidet de nå har innledet.

Framover handler det om å motivere og inspirere de som allerede er en del av basketballfamilien. Og etter hvert som de nye ribbeveggkurvene kommer på plass hos stadig flere barneskoler i kommunen, kanskje bli kontaktet av unge, håpefulle talenter som ønsker å bli en del av et positivt miljø.

– Vi ønsker å være en positiv aktør i idrettsfloraen i Bodø. Alle skal ha en mulighet, smiler Ørjan Nikolaisen.

AVISA NORDLAND
FREDDY THORESEN
22.02.21