BYGGING AV SKISKYTTERBANE PÅ BESTEMORENGA SKISTADION

Politikere i Bodø kommune ønsker å bidra til at det blir bygd en 30 blinkers skiskytterbane i Bodø

https://eavis.an.no/titles/avisanordland/1671/publications/4088/pages/22

Vil gi grønt lys til etterlengtet prosjekt: – En beskjeden kostnad for kommunen
 

VIL GI PENGER: Gruppeleder i Arbeiderpartiet og partiets ordførerkandidat, Ann-Kristin Moldjord, vil sammen med samarbeidspartiene gi penger til det planlagte skiskytteranlegget på Bestemorenga. Nå håper hun å få med seg resten av bystyret på bevilgningen på 5 millioner kroner. Foto: Kristoffer Brasetvik Dverset

Byggingen av det planlagte skiskytteranlegget på Bestemorenga kan i beste fall starte opp i høst. Men det avhenger av hva politikerne bestemmer seg for. Nå vil samarbeidspartiene fremme en sak om millionbevilgning til prosjektet.

De siste årene har Innstranda idrettslag jobbet med finansiering av et skiskytteranlegg på Bestemorenga, til en kostnad på 15,6 millioner kroner.

Til nå har Bodøs største allidrettslag samlet inn nesten 9,6 millioner kroner, ved hjelp av blant annet tippemidler, momskompensasjon og penger fra to stiftelser.

Nå kan det se ut til at en av de siste brikkene er i ferd med å falle på plass: 5 millioner kroner fra Bodø kommune.

– Vi kommer til å fremme en sak slik at vi endelig kan ferdigstille anlegget her som mer eller mindre har stått halvferdig i noen år. Dette er en gledens dag, sier Ann-Kristin Moldjord, ordførerkandidat for Arbeiderpartiet i Bodø.

Samarbeidspartiene planlegger å legge fram saken i forbindelse med årets første tertialbehandling i bystyremøtet før sommeren.

– Vi håper vi får resten av bystyret med oss på dette, og det tror jeg vi får, sier Moldjord.

 

– Mangfold i idrettstilbudet

Håkon Møller, gruppeleder for MDG, roser Innstranda for pengeinnsamlingen til prosjektet så langt.

– Jeg tenker at 5 millioner kroner er en beskjeden kostnad for kommunen. Innstranda har vært flinke til å hente inn eksterne finansieringsmidler, og dette anlegget vil gi mye tilbake til idretten og føre til et mangfold i idrettstilbudet som er viktig for oss å bidra til, sier Møller.

– Tror du de øvrige partiene i bystyret er enige i pengebruken?

– Vi håper det, og prosjektet ligger inne på Bodø idrettsråds prioriteringsliste allerede. Så vi føler ikke vi tråkker noen på tærne ved å si ja til dette, svarer Møller.

Også Innstranda-ildsjel Torbjørn Ludvigsen mener at dette er riktig bruk av penger.

– Bodø idrettsråd har prioritert dette som nummer fem av alle ønskede anlegg i byen. Også Norges Skiskytterforbund har sagt at de ønsker å prioritere dette anlegget sammen med to andre anlegg i landet.

Internasjonal standard

I slutten av mai skal en representant fra forbundet komme oppover for å gi råd om framdriften i prosjektet. – Forbundet vil da komme med innspill til hva vi burde tenke på og legge til rette for. I utgangspunktet skal anlegget ha nasjonal og internasjonal standard, slik at vi får et anlegg alle kan trene på – alt fra små unger, seniorer, eliteløpere og parautøvere, sier leder for skiskyttergruppa i Innstranda, Trond Nilssen.

Hvis alt klaffer og anleggsarbeidene kommer i gang til høsten, kan anlegget stå ferdig i 2024. Anleggsarbeidene, som skal utføres av Veinor AS, skal etter planen ta seks måneder.

Byggekostnadene er estimert til nesten 9,3 millioner kroner. Det er nemlig store masser som må bort for å gi plass til skiskytteranlegget – totalt 14.000 kubikkmeter.

– Det skal kanskje så mye som 1000 lastebillass ut av området, som ligger på siden av akebakken. Disse lassene med masse skal vi levere på kommunens område på sørsiden av anlegget. Der skal det bygges en voll. Det utrolig mye mer miljøvennlig enn om vi måtte kjøre ut på hovedveien ned mot Grønnåsen, sier Ludvigsen.

Spøkefullt innlegg

SV-politiker Synnøve Pettersen mener det er veldig gledelig å få på plass et ordentlig anlegg for skiskyting i Bodø. – Jeg er imponert over det arbeidet Innstranda har lagt ned i forkant. De har jo også fått et lite skiskytter-miljø på beina før anlegget er på plass, så da er jo alle forutsetninger til stede for at anlegget skal bli brukt, sier gruppelederen for SV i bystyret.

For en tid siden kjøpte skiskytterlandslaget en vindmaskin, noe fikk skiskyttergruppa i Innstranda til å legge ut et aldri så lite spøkefullt innlegg:

– Da denne vindmaskinen ble kjent, la vi ut et innlegg på sosiale medier om at det bare var å komme til Bodø for å trene – for her er det vind bestandig. Det vil løfte skiidretten i Bodø å få opp landslag her for å ligge og trene, sier Trond Nilssen.

Ordførerkandidaten i Senterpartiet, Lisa Marie Marshall, mener dette vil bidra til å gjøre Bodø enda mer attraktiv. Hun mener spesielt én gruppe kan dra nytte av at anlegget på Bestemorenga utvikler seg.

– Det er ikke lange veien ned til universitetet, og det er nok en god del studenter som er her oppe og prøver seg på ski for første gang. Dette viser at når kommunen og idrettslagene går sammen, så får vi masse til, sier hun.

Hjertesukk

Torbjørn Ludvigsen roser kommunen for samarbeidet de har hatt i forbindelse med utviklingen av anlegget på Bestemorenga. – Trond Vegard Seivåg (daglig leder i Innstranda, red.anm.) har spøkefullt sagt at han gjerne vil se min skjulte lønnsliste, for han er helt sikker på at jeg er ansatt i kommunen. Dette fordi jeg skryter av kommunen i alle sammenhenger. Jeg har hatt Barnas idrettslag som min dugnad i 25 år, og jeg har alltid fått hjelp fra kommunen når jeg har spurt, sier ildsjelen.

Likevel har han et lite hjertesukk til slutt: Byråkrati.

– Det er et utrolig tungvint byråkrati. Tidsaspektet og byråkratiet er de største utfordringene vi har, sier Ludvigsen og gir et eksempel:

– Vi har fått gård- og bruksnummer på til sammen fire mål i området, som ble ferdig behandlet i mars 2023. Vi kan ikke søke stiftelser om midler uten å bygge på egen tomt. Den prosessen startet vi i 2011 og vi har fullført den nå. Dette har kostet oss 100.000 kroner i saksomkostninger hos Bodø kommune. Metaforen er at vi skal selge vafler for å finansiere denne kostnaden. Dæsken ta, da skal vi selge mange vafler.

24.04.23 17:14

Kristoffer Brasetvik Dverset

Avisa Nordland